Projekt “Bećarac u Pleternici” započeo je 2017. godine. Započela ga je Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternicu u svrhu zapisivanja i očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Provedeno je istraživanje bećarca u 2017. te je stvorena Baza bećarca na web stranici Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica kao i Interpretacijski plan upravljanja kulturnom baštinom. Provedene su radionice o bećarcu na temelju kojih su se napravile brošure koje su se stavile na raspolaganje posjetiteljima Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica i Grada Pleternice.

Radionice su se temeljile na provođenju navedenih aktivnosti kroz igru koja je najvažnija  aktivnost predškolskog i školskog uzrasta od 1.- 4. razreda. Na poseban način djecu predškolske i školske dobi uveli smo u svijet tradicijske glazbe, zajedničkog rada i suradnje u stvaranju i realizaciji željenog cilja – razvijanje raznih vrsta funkcionalne pismenosti te izgradnja osobnog i nacionalnog identiteta.

U 2. fazi ovog programa izrađena je aplikacija kompatibilna s android sustavom na mobitelima/tabletima pod nazivom Baza bećaraca gdje se može iščitati bećarac, unijeti novi bećarac putem aplikacije u već postojeću bazu, bećarac dijeliti putem društvenih mreža te samostalno vježbati slaganje bećaraca. Aplikacija je predstavljena javnosti 2019. godine uz promociju aplikacije koju smo radili kroz nekoliko manifestacija, a posebice uz promociju monografije i kuharice Kulturne rute bećarca i gange što je poveznica s još jednim programom koji se usko nadovezuje na ovaj, a odnosi se na mlade i odrasle.

U 3. fazi programa saznanja i dosadašnja istraživanja su sažeta i prilagođena korisnicima koji žele naučiti nešto novo i zanimljivo o nematerijalnoj kulturnoj baštini napjeva bećarac te su istraživanja uobličena u sažete činjenice i zanimljivosti u vidu odgovora na pitanja Što je bećarac?, Kada nastaje bećarac?, Koje su odlike pravog majstora bećaraca?, Koje poznate osobe vežemo uz bećarac?, Kada i kako se pjeva bećarac? i sl. Edukacija, odnosno činjenice su postavljene kao nadogradnja već postojeće aplikacije, koja umjesto dugog i možda, naočigled, prosječnom korisniku, zamornog teksta, svoj sadržaj donosi na sažet i vizualno privlačan način uz pomicanje pitanja i teksta pomicanjem prsta ulijevo što je i naznačeno na samoj aplikaciji. Edukacija završava s mogućnosti pokretanja Kviza i provjere znanja o bećarcu, čiji točni odgovori se nalaze u postavljenim činjenicama u edukaciji. Sam kviz je postavljen na zanimljiv način koji nudi odgovore, ali i traži poznavanje i nadopunjavanje nekih poznatijih stihova dobro znanih bećaraca.

Prilikom svih točnih odgovora aplikacija korisniku dodjeljuje i naziv Pravi bećar/Prava bećaruša te certifikat, odnosno diplomu o položenoj edukaciji koja se može personalizirati imenom i prezimenom te preuzeti na korisnikov uređaj. Ovaj način privlači brojne korisnike mlađe dobi, ali i starijima omogućava zanimljiv pregled znanja i zapisa o bećarcima.

U 4. fazi programa u aplikaciju se dodao i zvučni zapis, audio snimka, bećaraca izvedenih od strane članova kulturno-kulturno umjetničkih društava (KUD ”Berislavić” iz Novog Grada, KUD ”Tomislav” iz Donjih Andrijevaca, MPS “Strossmayer” KUD-a ”Šokadija” iz Strizivojne, KUD ”Orljava” iz Pleternice, KUD ”Ivo Čakalić” iz Kaptola, KUD ”Berda” iz Brestovca) kako bi se u aplikaciji mogao osim zapisa riječi, pronaći i zapis zvuka.

Ponegdje su bećarac izvodili kompletni KUD-ovi, a ponegdje je to bila isključivo muška ili ženska pjesma. Ni instrumenti nisu svugdje bili isti. Neke skupine pjevale su uz tamburaški sastav, neke su pjevale samo uz tamburu samicu, dok su neki poneki pjevali isključivo “a capella”, bez instrumentalne pratnje.

U 5. fazi projekta nastavlja se snimanja audio zapisa i stvaranje nove kategorije video zapisa (kategorija Pogledaj). Snimanje video i audio zapisa bećaraca uključilo je sljedeća kulturno-umjetnička društva i skupine: muška vokalna skupina ”Sinovi atara” iz Zagreba, KUD ”Svilenka” iz Buka, HKUD ”Slavonija” iz Jakšića, KUD ”Krešimir Šimić” iz Podcrkavlja, Muška pjevačka skupina ”Rakijaši” Podcrkavlje, i umjetnici na tradicijskim instrumentima Tomislav Livaja i Filip Golubov.

U 6. fazi projekta nastavlja se snimanje audio i video zapisa. Snimanje audio i video zapisa bećaraca uključivalo je sljedeća kulturno-umjetnička društva i udruge: KUD ”Seljačka sloga” Bogdanovci, KUD ”Kondrićani”  Kondrić, KUD ”Sloga” Bapska, KUD ” Branimir” Bošnjaci, KUD ”Tomislav” Cerna, KUU ”Gacka” Ličko Lešće, KUD ”Ivan Filipović” Velika Kopanica, KUD ”Šokadija” Stari Mikanovci, KUD ”Odvorci” Grgurevići, KUU “Marijan Lanosović” Orubica i KUD “Josip Lovretić” Otok.

Rezultat svih faza je trajno uspostavljena bogata kulturna ponuda Knjižnice i Grada Pleternice temeljena na baštinskoj vrijednosti pjevanja bećarca i prezentiranju svega što se nekada vezalo uz bećarac (tradicionalni plesovi i kola, igre, zanati, običaji i druge autohtone vrijednosti).